05 Jan

Duhovna hrana – Prasadam

Hrana je poleg petja in plesa ena od stvari, po kateri so bhakte najbolj poznani. To sicer ni navadna, ampak duhovna hrana!

Bhakte častijo Boga – Krišno in kot smerokaz za svoje življenje uporabljajo Bhagavad Gito (več o tem v prihajajočih prispevkih), katero bom citirala v tem prispevku.

Yoga

Vse, kar delaš, vse, kar ješ, vse, kar daruješ ali daješ,
in vsa tvoja askeza, naj bo daritev Meni.

- Bhagavad Gita 9.27 -

V tem svetu smo mi le gostje in vse pripada Krišni. Ker Krišna priskrbi sestavine kot so zelenjava, žita, itd. ter tudi našo inteligenco, bhakta v znak zahvale in ljubezni skrbno pripravi jed ter jo daruje Gospodu. Po tem, ko On to užije, to ni več materialna, temveč duhovna hrana.

Yoga

Če Mi kdo z ljubeznijo in vdanostjo daruje list,
cvet, sadež ali vodo, sprejmem njegov dar.

- Bhagavad Gita 9.26 -

Jedi, ki jih pripravijo bhakte so torej vegetarijanske in ne vsebujejo mesa, rib ali jajc. Glavna sestavina pa je VDANOST. Bhakte želijo razviti vdanost, sočutje, hvaležnost, itd. in priprava in uživanje hrane pri tem igra pomembno vlogo. Vsi mi bi verjetno raje zaužili nekaj, kar je za nas nekdo skuhal skrbno, iz naklonjenosti ter ker nas ima rad, kot od nekoga, ki je trenutno v sovražnem razpoloženju ter najraje ne bi kuhal, ampak, ker že mora, bo “nekaj na hitro skupaj zmetal”.

Zavest kuharja gre namreč v jed, ki jo pripravlja. Zato je pomembno, da bhakta kuha v razpoloženju hvaležnosti, naklonjenosti ter z mislijo, da se bo potrudil pripraviti čim boljšo jed za Krišno. Zato je ugodno, da med kuhanjem bhakta posluša zgodbe, pesmi ali predavanja, ki pomagajo ohranjati to zavest.

Ker bhakta hrano najprej ponudi Krišni, je sam med kuhanjem ne poskuša. Ko je jed pripravljena (na enak način bhakta daruje tudi presne jedi), en del le – te servira v Krišnovo posodo, ki je namenjena samo Njemu. Ponavadi so to majhne skledice ter kozarčki. Na vrh jedi položi Tulasi lističe, če jih ima na voljo (več o tem prihajajočih prispevkih).

Jed v skledicah položi pred sliko duhovnega učitelja ali Krišne, ter jo daruje. Lahko jo daruje z lastnimi besedami ter zraven recitira Maha – mantro:

Yoga

Hare Krsna, Hare Krsna,
Krsna Krsna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama,
Rama Rama, Hare Hare

Lahko pa poleg ali namesto tega, recitira sledeče mantre:

nama om visnu-padaya krishna-presthaya bhutale
srimate bhaktivedanta-swamin iti namine

namas te sarasvate deve gaura-vani-pracharine
nirvishesha sunyavadi paschyatya desha tarine

“Spoštljivo se priklanjam A. C. Bhaktivedanti Svamiju Prabhupadi, ki je zelo drag Gospodu Krsni, saj je poiskal zavetje Njegovih lotosovih stopal. Spoštljivo se priklanjam tebi, o duhovni učitelj, sluga Sarasvatija Gosvamija. Ljubeznivo oznanjaš sporočilo Gospoda Caitanye in odrešuješ zahodne dežele, kjer vladata filozofiji impersonalizma in praznine.”

namo maha-vadanyaya
krishna-prema-pradaya te
krishnaya krishna-chaitanya
namne gaura-twishe namah

“Spoštljivo se priklanjam Vsevišnjemu Gospodu Sri Krsni Caitanyi, ki je velikodušnejši od vseh drugih Gospodovih inkarnacij in celo od samega Krsne, saj zastonj deli tisto, česar ni doslej ponudil še nihče — čisto ljubezen do Krsne.”

namo brahmanya-devaya
go-brahmana-hitaya ca
jagad-dhitaya krishnaya
govindaya namo namah

“Spoštljivo se priklanjam Gospodu Krišni, čaščenemu Božanstvu vseh pobožnih ljudi ter dobrotniku krav, brahman in vsega sveta. Znova in znova se spoštljivo priklanjam Vsevišnjemu Gospodu, ki je znan po imenih Kriša in Govinda.”


Nato bhakta počaka nekaj minut, da Krišna uživa v daritvi. Krišna lahko namre hrano zaužije z različnimi čuti. Z očmi, s poslušanjem itd.: “aṅgāni yasya sakalendriya-vṛttimanti” (Brahma-saṁhitā 5.32).

Nato je daritev končana in skuhana jed je sedaj prasadam, kar pomeni milost. Jed s Krišnove posode bhakta prestavi v drugo posodo ter najprej pomije Gospodovo posodo, nato pa tudi sam uživa to – sedaj duhovno hrano. “Jedi, ki jih imajo radi ljudje v guni vrline, podaljšujejo življenje, očiščujejo ter dajejo moč, zdravje, srečo in zadovoljstvo. Take jedi so sočne, bogate z maščobami in hranljive ter prijajo srcu.” (BG 17.8) Prasadam, ki je duhovna hrana, pa poleg omenjenega, nahrani tudi dušo in prispeva k duhovnim realizacijam. Zato je uživanje prasadama ključno za tistega, ki si želi duhovnega napredka.

Vabljeni, da tudi sami pripravite duhovno hrano – prasadam

Za kakršna koli vprašanja in/ali komentarje sem dostopna na: domaci.vegetarijanski.recepti@gmail.com

Lalita Sundari Devi Dasi

Vir slike: The Sunday Love Feast — An Offering of Love | Back to Godhead (back2godhead.com)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.