Šri Čaitanya Mahaprabhu

Šri Čaitanya Mahaprabhu (1486–1533) velja za zadnjo znano verodostojno inkarnacijo Gospoda Krišne v tej dobi. To verodostojnost med drugim potrjuje tudi Njegova napovedana pojavitev v Puranah: »V tej dobi Kali bo inkarnacija Krišne stalno pela sveto ime Krišne v družbi svojih privržencev. Njegova polt ne bo temna (kot Krišnova), temveč zlata.«

Šri Čaitanya (rojen kot Nimai Pandit) je bila oseba z neverjetno lepo pojavo in osebnostjo. Krasila ga je nenavadno svetla zlata polt, zato ga nekateri imenujejo tudi Gauranga Mahaprabhu.

Že kot mlad  je postal zelo učen v svetih spisih, kar za tiste čase ni bilo nič nenavadnega. Gospod Čaitanya je učil načela ponižnosti, tolerance, sočutja in predanosti Svetemu imenu; svojim privržencem je zadal nalogo, da širijo ljubezen do Boga in Sveto ime ponesejo v vsako vas, v vse kotičke sveta. Njegova želja ali prerokba se čudežno uresničuje, saj se vse več mladih in starih prebuja in pridružuje duhovnemu procesu petja Svetih imen Boga Krišne.

Hare Krišna Hare Krišna, Krišna Krišna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama, Rama Rama Hare Hare

Šri Čaitanya ima dvojno vlogo v življenjih bhakt. Predstavlja idealnega častilca Krišne in hkrati cilj čaščenja. Predstavlja tako najboljšega bhakto kot tudi Vsevišnjo Božansko Osebnost. 

Čaitanya Mahaprabhu je glavni pobudnik gibanja sankirtane, skupinskega petja svetih imen, ki je v svetih spisih posebej označen za najprimernejši in najlažji duhovni proces  za to dobo. 

Šri Čaitanya je človeštvu predstavil nedoumljivo teorijo hkratne enosti in različnosti (achintya-bhedabheda-tattva) živih bitij in Vsevišnje Božanske Osebnosti. Teorija, ki jo uvrščamo nekam vmes med strogi monizem (Bog in živo bitja sta eno) in dualizem (Bog in živo bitje sta popolnoma ločeni entiteti), pojasnjuje, da so duše kvalitativno enake Bogu, a se od njega razlikujejo kvantitativno.  Velik pomen Čaitanje Mahaprabhuja je v tem, da je petje svetih imen in vajšnavsko znanost o Bogu prenesel iz templja na prosto, kjer lahko vsak pristopi in začuti dobrobit in milost Svetega imena.

Čaitanya Mahaprabhu je podal osem molitev, znanih kot Šikšaštaka. Vajšnave te molitve sprejemajo kot bistvo razpoloženja vdanosti in duhovnih navodil. Molitve opisujejo pomembnost petja Krišnovega svetega imena in razpoloženje čistih bhakt, zmožnosti petja svetega imena, pomembnost ponižnosti in molitve, zunanje simptome čistega bhakte, blaženo razpoloženje ločenosti od Boga in najvišjo raven nesebične ljubezni.

Na dan Gaurapurnime Gaudiya Vaišnave po vsemu svetu praznujejo pojavitev Šri Čaitanje Mahaprabhuja.

DOKUMENTARNI FILM - ŠRI ČAITANYA MAHAPRABHU – THE GOLDEN AVATAR

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Pojavitev Zlate Inkarnacije