NARASIMHADEVA

Krišnova inkarnacija v podobi pol človeka pol leva

Krišna sestopa v materialni svet v najrazličnejših podobah z enim samim namenom – da bi s svojimi veličastnimi, strašnimi ali pa vseljubečimi zabavami pritegnil pogojene duše, da se povežejo z njim v neskaljeni ljubezni, po čemer vsa živa bitja v resnici hrepenijo.

Narasimhadeva – Krišnova inkarnacija v podobi pol človeka pol leva – je ena najbolj nenavadnih Božjih pojavnih oblik. Krišna v njej sestopi zato, da bi zaščitil svojega bhakto (ljubečega vdanega služabnika) kraljeviča Prahlado, petletnega sina strašnega demona Hiranjakašipuja, ki je ustrahoval vse vesolje.

Hiranjakašipu (njegovo ime pomeni željo po nebrzdanem uživanju v bogastvu in z ženskami) se je posvetil strogi askezi, da bi dosegel nesmrtnost in s tem neomejeno oblast nad drugimi živimi bitji. Sprevrgel je vesoljni red, in tisti, ki so živeli krepostno, so morali trpeti in grešniki so uživali. To nas lahko spomni na okoliščine v sodobnem svetu. Demonska znanost si zaman prizadeva doseči nesmrtnost, oblast hoče razviti vse bolj napredne sisteme popolnega nadzorovanja posameznika, njihov cilj pa je nebrzdano uživanju v bogastvu in z ženskami. Tako kot Hiranjakašipu tudi sodobne elite ne prenašajo pristne duhovnosti, jo preganjajo in ljudem vsiljujejo lažne modrece in preroke.

Hiranjakašipu pa je po spletu okoliščin (več o tem si lahko preberete v Šrimad Bhagavatamu, čudoviti knjigi o Bogu) dobil za sina bhakto. Ker ga je ta v otroški nedolžnosti opozoril, naj se preda Krišni, ga je to tako razjezilo, da ga je hotel celo ubiti. Krišna je maharadžo Prahlado vedno varoval, tako da so vsi poskusi umora spodleteli. Končno je Hiranjakašipu osebno hotel z mečem razsekati svojega sina, takrat pa se je iz stebra pojavil Krišna v strašni podobi Narasimhadeve, pol človeka pol leva, in raztrgal hudobnega Hiranjakašipuja.

Narasimhadeva je zaščitnik bhakt. On je tisti, ki nas lahko obvaruje pred demonskimi silami od zunaj in znotraj in nam podeli čisto ljubezen do Krišne. Zato se bhakte vsak dan zatekajo v njegovo varstvo.

NARASIMHA KAVACA STOTRAM - MOLITEV ZA ZAŠČITO

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Narasimhadeva