04 Apr

Kdo so ti pojoči ljudje?

Ljudje se pogosto sprašujejo: “Kdo so ti nasmejani ljudje, ki prepevajo po ulicah stare Ljubljane in tudi drugih krajih širom po Sloveniji ter sejejo pozitivno energijo?”

Kdo so te plesoče osebe v smešnih pisanih oblačilih, ki mimoidočim neumorno delijo razna sladka presenečenja in čudovite knjige? Kakšno je njihovo poslanstvo? Kaj je razlog, da so vedno tako prešerne volje? Kako je mogoče, da se v teh nenavadnih časih upajo tako izpostaviti? In predvsem, kdo dejansko so ti ljudje? Mešanica občutkov odobravanja, radovednosti in začudenja preveva marsikoga, ki na poti po svojih opravkih sreča pojočo druščino.

Kdo so torej ti zanimivi ljudje in kaj jih žene, da neumorno dan za dnem, teden za tednom, ne glede na vremenske pogoje, geopolitično situacijo in predvsem nerazumevanje večine, srčno in brezkompromisno prihajajo med ljudi in delijo literaturo in sladke prigrizke? Slednji so namreč postali prepoznavni znak bhakt, – skupine menihov, njihovih prijateljev in dobronamernikov, ki delujejo v Mednarodni skupnosti za zavest Krišne. Ljudje jim v preprostem jeziku rečejo tudi “harekrišnovci”.

Hare Krišna gibanje

Mednarodno skupnost za zavest Krišne (ISKCON), v obči družbi bolj znano kot Hare Krišna gibanje, je osnoval naš skupni duhovni učitelj A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896-1977), ki je leta 1965 na tovorni ladji iz Indije pripotoval v New York.

S seboj je prinesel trdno vero v boljši jutri za vsa živa bitja, par medeninastih zvončkov (karatal) in nekaj izvodov knjig. Praznih žepov in brez poznanstev je gospod bistrega pogleda in urnega koraka v svojih sedemdesetih letih zapustil domačo Indijo in se podal na drug konec sveta, da bi izvršil navodilo svojega duhovnega učitelja. Ta mu je v edinem navodilu dejal: ”Razširi sporočilo Gospoda Čaitanye angleško govorečim ljudem na Zahodu.” Swami Prabhupada se je na ta podvig pripravljal skoraj petdeset let in se tako na stara leta žrtvoval za vse ljudi, ki se z zavestjo Krišne brez njegove neumorne predanosti ne bi imeli možnosti srečati.

Ljudska modrost pravi: “Kdor poje, zlo ne misli.”

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.