21 Jun

Hrana je pomembna!

Zdravje je naše največje bogastvo, saj brez zdravja ne moremo narediti ničesar. Pomemben element našega zdravja je tudi zdrava prehrana. Zdrava prehrana vključuje hranilne snovi, ki krepijo naše fizično telo in pozitivno vplivajo na naše počutje. 

V Bhagavad Giti v verzu 17.7. Gospod Krišna pravi, da glede na različne gune materialne narave obstajajo različne vrste hrane.

Yoga

āhāras tv api sarvasya
tri-vidho bhavati priyaḥ
yajñas tapas tathā dānam
teṣām bhedam imam śṛṇu

- Bhagavad Gita 17.7 -

»Celo hrana, ki prija različnim ljudem, je glede na tri gune materialne narave treh vrst. Isto velja tudi za žrtvovanja, askezo in miloščino. Poslušaj zdaj, kakšne so razlike med njimi«.

SATTVA - HRANA V GUNI VRLINE

Yoga

āyuḥ-sattva-balārogya-
sukha-prīti-vivardhanāḥ
rasyāḥ snigdhāḥ sthirā hṛdyā
āhārāḥ sāttvika-priyāḥ

- Bhagavad Gita 17.8 -

»Jedi, ki jih imajo radi ljudje v guni vrline, podaljšujejo življenje, očiščujejo ter dajejo moč, zdravje, srečo in zadovoljstvo. Take jedi so sočne, bogate z maščobami in hranljive ter prijajo srcu«.

Človek pod vplivom gune vrline uživa svežo, sočno, okusno, lahko in hranljivo hrano, ki je pomirjevalna in ugodna za prebavni trakt. Takšna hrana osebo telesno krepi, ustvarja čiste misli, duševno vedrino, daje moč, dobro zdravje, srečo in zadovoljstvo. Sem spadajo različna žita, stročnice, sadje, zelenjava, mleko, živila bogata z maščobami (v priporočljivih količinah) in druga vegetarijanska živila.

RAJAS - HRANA V GUNI STRASTI

Yoga

kaṭv-amla-lavaṇāty-uṣṇa-
tīkṣṇa-rūkṣa-vidāhinaḥ
āhārā rājasasyeṣṭā
duḥkha-śokāmaya-pradāḥ-

- Bhagavad Gita 17.9 -

»Jedi, ki so preveč grenke, kisle, pikantne, ostre, suhe in pekoče, so všeč ljudem v guni strasti. Take jedi so vzrok nesreče, trpljenja in bolezni«.

Vse jedi, ki spadajo v kategorijo gune strasti, imajo eno skupno lastnost, ki jo lahko opišemo z besedo – PREVEČ. Ko je vegetarijanska jed premočno začinjena ali preveč pekoča, preveč grenka, preslana, presladka, prekisla, premastna, prevroča itn., spada v kategorijo strasti. V to skupino se uvrščajo tudi razna živila bogata s stimulansi kot so npr. kofein (kava guarano…), tein (pravi čaj…), nikotin (žvečenje listov tobaka…) in še nekatera druga živila.

Takšna hrana pogosto privlači ljudi pod vplivom gune strasti in odbija tiste v guni vrline ali guni nevednosti. Pomembno je vedeti, da je takšna hrana škodljiva za telo in um, saj ustvarja bolečino, žalost, prinaša bolezen ter zavira duhovni razvoj. Razumni ljudje ne uživajo takšne hrane. Na svoj jedilnik uvrščajo hrano, ki očiščuje um, poveča telesno moč in ugodno vpliva na zdravje – to je hrana v guni vrline.

TAMAS - HRANA V GUNI NEZNANJA

Yoga

yāta-yāmam gata-rasam
pūti paryuṣitam ca yat
ucchiṣṭam api cāmedhyam
bhojanam tāmasa-priyam

- Bhagavad Gita 17.10 -

»Hrana, pripravljena več kot tri ure pred jedjo, hrana brez okusa, razkrajajoča se in smrdeča hrana, ter hrana, ki sestoji iz ostankov in nečistih stvari, je všeč ljudem v guni teme«.

V kategorijo tamasične hrane spada hrana, ki je skuhana več kot tri ure pred jedjo (razen prasadama), stara in postana hrana, gnila, preveč ali premalo zrela, predelana hrana (bel sladkor, bela moka in drugi predelani izdelki) vključno s konzerviranimi in zmrznjenimi živili, hrana, ki je nepravilno pripravljena (preveč kuhana, zažgana itn. in zato prazna in brez hranljive vrednosti), nečista hrana (meso, jajca, ribe, alkoholne pijače itn.), neokusna itn. Ljudem v guni neznanja taka hrana zelo prija, vendar takšna vrsta prehranjevanja škodi tako umskemu stanju osebe kot fizičnemu telesu.

Tamasična hrana moti pravilno delovanje imunskega sistema in s tem uničuje sposobnost telesa, da se bojuje proti boleznim. Prav tako oseba, ki uživa takšno hrano izgublja življenjsko energijo in mirnost uma (poriv jeze, strasti, nevednosti in pohlepa je močnejši…). Takšne hrane bi se ljudje morali izogibati –  še posebej  duhovni praktikantje.


ZAKLJUČEK: Bhakte ponujajo Bogu samo najboljšo možno hrano, zato pripravljajo jedi iz najboljših in najkvalitetnejših živil – to so živila, ki spadajo v guno vrline.

Avtor: Saci dasi
Lektor: Acyuta Lila devi dasi
Uredil: Tat Purusha das  

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.