19 Nov

"METULJČKI v TREBUHU"

V vsakemu izmed nas je globoko hrepenenje po tem, da bi spoznali in imeli ob sebi “ tistega pravega za nas” –  osebo, s katero bomo okušali ljubezen in srečo, osebo, ki nas bo osrečila, razumela kot nihče drug in bo z nami šla z roko v roki skozi vse naše vzpone in padce v življenju.

Zdi se, da vse ljudi  povezuje globoko hrepenenje po ljubezni, saj vsakdo izmed nas išče in želi biti ljubljen in imeti ob sebi popolnega partnerja, sorodno dušo ali življenjskega spremljevalca, ki bo v nas za vedno zadovolji našo potrebo po ljubezni in pregnal občutek osamljenosti. Kje in kdo je ta pravi partner, ljubimec ali življenjski spremljevalec, ki lahko v popolnosti zadovolji našo potrebo po ljubezni?

Ljudje ga iščemo vsepovsod, a le redko kdo ga v resnici najde. Le redko kdo najde ljubezen, ki ga v popolnosti zadovolji – ali je to pravzaprav sploh mogoče?

V današnjih časih lahko hitro spoznamo nekoga misleč, da smo našli ljubezen svojega življenja. Toda – čez nekaj časa ugotovimo, da je ta ljubezen izgubila svojo čarobnost – “metuljčki v trebuhu” so prenehali leteti, vse bolj spoznavamo, da ta oseba težko zadovolji vsa naša pričakovanja in potrebe. 

Marsikdo ima “ljubezen svojega življenja” ob sebi celo življenje, a se velikokrat počuti osamljenega in  nerazumljenega. Takšni občutki nas vodijo v spoznanje, da tudi ljubljena oseba ne more v popolnosti zadovoljiti naših potreb in hrepenenja po ljubezni.

Vsakdo pozna pare, ki  se v odnosu zelo dopolnjujejo, se imajo radi in skupaj preživljajo res lepe trenutke. Skupaj preživijo mogoče celo življenje a kljub temu – njihova ljubezen se ob smrti konča.
Razmišljujoč človek si ob teh spoznanjih postavi vprašanje: “Ali je ljubezen, ki sčasoma izgubi svojo čarobnost, ljubezen, ki v popolnosti ne zadovolji naše potrebe po biti ljubljen, ljubezen, ki ni večna, zares ljubezen, ki nas lahko v popolnosti zadovolji?“

Odgovor na to vprašanje dobimo v svetih spisih.

Vede pojasnjujejo našo potrebo po biti ljubljen in nam podajo razlog za naše iskanje ljubezni. Pravijo, da smo božanske duše ter, da je nenehna potreba in hrepenenje po okušanju ljubezni edina resnična in prava narava duše. Ker smo duhovna duša, lahko našo potrebo po ljubezni v popolnosti zadovolji samo duhovna ljubezen. Značilnosti duhovne ljubezni so, da nikoli ne izgubi svoje čarobnosti, njena intenzivnost nenehno narašča, je večna in vedno sveža, zato se je nikoli ne zasitimo.

Materialna, torej posvetna ljubezen lahko začasno in bežno ustvari vtis, da lahko popolnoma zadovolji našo potrebo po ljubezni. Občutek imamo, da smo našli kar smo iskali, vendar pa se naš nemir v srcu ne bo prenehal, dokler ne prejmemo in okusimo božanske ljubezni.

In kje to ljubezen lahko najdemo?

Našo potrebo po pravi božanski ljubezni lahko v popolnosti zadovolji le popolna oseba – in to je samo in zgolj Bog.

Vse lastnosti, ki jih običajno občudujemo pri partnerju – lepota, ljubezen, modrost, prijaznost, sočutje, zvestoba, spoštovanje itn. – v popolnosti te lastnosti poseduje le Bog.

Njegova zvestoba  je neskončna, saj je naš večni spremljevalec –  On gre z nami, kamorkoli gremo sami. Medtem, ko sami iščemo in čakamo popolnega partnerja, ki nam bo pomagal in v življenju stal ob strani, nas Bog neskončno in brezpogojno čaka – z odprtimi rokami. Druženje z njim je neomejeno – vedno nam je na razpolago. Nežno nas podpira v žalosti in tudi v naših radostih. Ima srce ljubeče matere, zaščitniškega očeta, čudovitega brata, sestre, najdražjega prijatelja in nežnega ljubimca.
Njegova ljubezen je brezpogojna – za razliko od posvetnih odnosov, mu ni niti malo mar za naše napake – mar mu je le za ljubezen v naših srcih.

In kako lahko spoznamo Boga in okusimo Božansko ljubezen?

S procesom bhakti joge, ki edina lahko naše hrepenenje po pravi, neumrljivi ljubezni preusmeri v pravo smer – nazaj domov, nazaj k Bogu.

Srečna duša, ki je stopila na pot bhakti doživi globoko izpolnitev v srcu. Ko s pomočjo milosti duhovnega učitelja prične ljubezen do Boga vstopati v njeno srce, takrat duša spozna, da je ta ljubezen, ki jo je iskala nešteta življenja na mestih, kjer je ni bilo mogoče najti, vse kar je pravzaprav kadarkoli iskala.

Sači dasi  

+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.