26 Mar

Kaj je smisel religije ali dharme?

Šrila Prabhupada je rekel:

“Če boste svojo ljubezen do Boga razvili v največji meri, boste postali popolna oseba. V sebi boste občutili popolnost. Hrepenimo po zadovoljstvu, polnem zadovoljstvu, a to polno zadovoljstvo je mogoče doseči le, če ljubiš Boga. Ljubiti Boga je naravna funkcija vsakega živega bitja. Ni pomembno, ali si kristjan, hinduist ali musliman. Samo poskusite razviti svojo ljubezen do Boga. Potem bo vaša vera uspešna. V nasprotnem primeru je to preprosto izguba časa – šrama eva hi kevalam (ŠB 1.2.8). Če po izvajanju ritualov v določeni vrsti religije skozi vse življenje ne razviješ ljubezni do Boga, si preprosto zapravil svoj čas”.

(Veda o samospoznavanju – Njegova božanska milost A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Yoga

Poklicne dejavnosti, ki jih človek opravlja v skladu s svojim položajem, so samo odvečen in nekoristen trud, če ne prebudijo privlačnosti do sporočila Božanske Osebnosti.

- Šrimad Bhagavatam 1.2.8 -

Šrila Prabhupada pojasni dalje:

Ker pogojeni ljudje ne vedo ničesar o duši in njenem položaju onstran področja telesa in uma, niso izpolnjeni s svojimi posvetnimi dolžnostmi. Tukaj se zastavlja vprašanje, kako zadovoljiti jastvo. Jastvo je onstran grobega telesa in subtilnega uma. Brez vednosti o potrebi speče duše ne moremo biti srečni samo z zasilnimi zadovoljstvi telesa in uma. Telo in um sta le odvečni zunanji prekrivali duhovne duše. Zadovoljiti moramo potrebe duhovne duše. Ptica ne bo zadovoljna, če bomo čistili samo njeno kletko. Poznati moramo prave potrebe same ptice.

Potreba duhovne duše je, da hoče oditi na prostost iz omejene sfere materialnega suženjstva in izpolniti željo po popolni svobodi. Želi si premagati zidove, ki obdajajo veliki univerzum, in uzreti svobodno luč in duha. To popolno svobodo doseže, ko sreča popolnega duha, Božansko Osebnost. Uspavana ljubezen do Boga je v vsakomer; duhovna eksistenca se po grobem telesu in umu manifestira v obliki popačene privrženosti grobi in subtilni materiji. Zato se moramo posvetiti dejavnostim, ki bodo prebudile našo božansko zavest. To omogoča samo poslušanje in opevanje Božanskih del Vsevišnjega Gospoda, in vsaka poklicna dejavnost, ki nam ne pomaga razviti privrženosti do poslušanja in opevanja transcendentalnega sporočila Vrhovnega Boga, je tukaj obsojena kot gola potrata časa.

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.