28 Apr

Zgodba o kralju Puranjani

V trenutku smrti vsako živo bitje skrbi o tem, kaj se bo zgodilo z njegovo ženo in otroki. Podobno politika skrbi kaj se bo zgodilo njegovi državi ali politični stranki. Vse dokler nismo popolno zavestni Krišne (Boga), moramo v naslednjem življenju sprejeti telo v skladu z določenim stanjem svoje zavesti. Ker kralj Puranjana misli na svojo ženo in otroke in je preveč prevzet z mislimi na svojo ženo, bo prejel žensko telo v naslednjem življenju.

Podobno temu se bo politik ali t.i. nacionalist, ki je preveč vezan na svoje rojstno mesto, nedvomno ponovno rodil v isti državi po končanju svoje politične kariere. Dela, ki jih opravljamo tekom svojega življenja vplivajo na naše naslednje življenje. Včasih politiki delujejo na zelo grešen način zaradi svojega čutnega uživanja. Nič ni neobičajnega, da politik umori nasprotno stran. Čeprav mu je lahko dovoljeno, da se rodi v svoji tako imenovani domovini, bo še vedno podvržen trpljenju zaradi grešnih dejanj narejenih v prejšnjem življenju.

Ta znanost o preseljevanju duše je popolnoma neznana sodobnim znanstvenikom. Tako imenovani znanstveniki se ne radi vznemirjajo s temi stvarmi, ker če bi začeli razmišljati o teh subtilnih predmetih in problemih življenja, bi uvideli da je njihova prihodnost zelo temna. Zato se poskušajo izogniti razmišljanju o prihodnosti in nadaljujejo z opravljanjem raznih grešnih del v imenu družbenih, političnih in nacionalnih potreb.

Bedasti ljudje ne vedo, da je vsaka osebna duša odgovorna za svoje delovanje in posledice v življenju. Vse dokler je živo bitje v telesu otroka ali dečka nedolžno, je dolžnost očeta in matere, da mu pravilno razložijo vrednost življenja. Ko otrok odraste, se mu mora prepustiti, da pravilno izvrši svojo življenjsko dolžnost. Starši po svoji smrti, ne morejo pomagati otroku. Oče lahko zapusti nekaj imetja, da bi otrokom nudil neposredno pomoč, vendar ne bi smel biti preveč prevzet z mislimi o tem, kako bo njegova družina preživela po njegovi smrti. To je bolezen pogojene duše. Ne samo, da vrši grešne dejavnosti zaradi svojega čutnega užitka, ampak kopiči in pušča za seboj veliko bogastvo, da bi lahko otroci lepo čutno uživali.

V vsakem primeru, se vsak boji smrti in zato se smrt imenuje bhaya ali strah. Čeprav je bil kralj Puranjana prevzet z mislimi o svoji ženi in otrocih, smrt ni čakala nanj. Smrt ne čaka na nikogar; takoj izvršuje svojo dolžnost. Ker mora brez odlašanja odnesti živo bitje, je smrt končno spoznanje Boga za ateiste, ki uničujejo svoja življenja misleč na državo, družbo, zanemarjajoč zavest Boga. V tem stihu je zelo pomembna beseda atad-arhaṇam, kar pomeni, da se človek ne bi smel preveč osredotočati na dobrodelne dejavnosti namenjene članom družine, državi, družbi in skupnosti. Nič od tega mu ne pomaga duhovno napredovati. Žal v današnji družbi tako imenovani izobraženi ljudje nimajo pojma o tem, kaj je duhovni napredek. Čeprav imajo priložnost, da v človeški obliki duhovno napredujejo, ostanejo skopuhi. Nepravilno uporabljajo življenjsko obliko in samo tratijo svoj čas misleč na materialno blagostanje svojih sorodnikov, rojakov, družbe, itd. Naša prava dolžnost, je da se naučimo obvladati smrt.

Yoga

janma karma ca me divyam
evam yo vetti tattvataḥ
tyaktvā deham punar janma
naiti mām eti so ’rjuna

- Bhagavad Gita 4.9 -

»Tisti, ki pozna transcendentalno naravo Moje
pojavitve in Mojih dejanj, o Arjuna, se nikoli več
po zapustitvi telesa, ne rodi v tem materialnem svetu,
ampak doseže Moje večno prebivališče«.

Tisti, ki je popolnoma zavesten Krišne po zapustitvi telesa, ne sprejme drugo materialno telo, ampak se vrne nazaj domov k Bogu. Vsak bi moral poskusiti doseči to popolnost. Na nesrečo namesto tega, so ljudje prevzeti z mislimi o družbi, prijateljstvu, ljubezni in sorodniki. Vendar, to gibanje za zavest Kṛišṇe izobražuje ljudi po celem svetu in jih obvešča kako lahko obvladajo smrt. Hariṁ vinā na sṛtiṁ taranti. Ne moremo obvladati smrt, če ne vzamemo zavetje Vsevišnje Božanske Osebnosti.

Šrimad Bhagavatam 4.28.21-22
Njegova Božanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Prevedel: Sadacara das
Uredil: Tat Purusha das

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.