11 Apr

Mataji Devaki

To je zelo pomembna tema, ki jo moramo razumeti v globino. Napačno prepričanje, da smo moški in ženske enaki, ima zelo resne posledice. Krišna nam je podal popoln sistem, ki v tem svetu omogoča uravnoteženost in harmonijo. In vse družbene težave, s katerimi se soočamo tako znotraj kot zunaj Hare Krišna skupnosti so svetovne posledice neupoštevanja Krišnovega (Božjega) sistema.

ALI SO ŽENSKE IN MOŠKI ENAKI?

VIDEO 9:10

H.G. Devaki Devi Dasi je rojena v Nemčiji leta 1958 in se je po dolgem iskanju in potovanju pridružila Hare Krišna v Sydneyju v Avstraliji leta 1985. V svojih desetih letih je kot grihastha – družinski človek (1989-1999) pomagala pri pionirstvu prvega organiziranega templja v nekdanji Sovjetski zvezi. Od leta 1999 živi življenje potujoče pridigarke, ki redno obiskuje Ukrajino, Moldavijo, Švedsko, Nemčijo, Indijo, Nepal in Bangladeš. Ustanovila je festivale Bhakti Sang v različnih državah in redno vodi razne seminarje. Je učenka Niranjane Swamija. V letih služenja v Bangladešu je razvila globok vpogled v vajšnavsko kulturo, ki je obogatila njeno duhovno prakso in navdihnila njeno oznanjevanje. To modrost deli na tečaju »Raziskovanje korenin duhovne kulture«. Marca 2014 je ustanovila Zavod za duhovno kulturo.

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

3 Replies to “Ali so ženske in moški enaki?”

  1. DivjeAvtentična 2 leta ago

    Absolutno se strinjam s tem, da ženske in moški nismo enaki – niti biološko, niti energijsko, niti po namenu delovanja. S tem in samo s tem se strinjam. Ženske s(m)o močno zašle s poti, ko smo svojo žensko energijo skušale zamenjati za moško; rezultat je očiten: od tekmovalnosti, ki se omenja v videu, do ekstremnega feminizma pa vse do golega sovraštva moških, žalostno in zgrešeno.
    Da ne govorim o tem kako smo s tem načele svoje zdravje in si dobesedno skurile hormone. Poznam veliko žensk, ki se grejo to tekmo na račun svojega zdravja. Tudi sama sem dolgo igrala to igro. You live and you learn..🙃
    Video sprva daje občutek posploševanja, kasneje pa postane zelo jasno, da se tudi v tem sistemu (če ga lahko tako poimenujem) razvrednoti bistvo ženske energije in s tem poruši temelj za zdrav odnos med moškim in žensko.
    Dejstvo je, da je narava ženske zelo komplicirana, vsaj iz vidika moškega linearnega pogleda, saj se giblje ciklično. Od tu njena moč (ki v resnici je “močnejsa”, kot je nakazano tudi v prispevku), saj ji je hkrati dana možnost naravne obnove – ce le sledi sebi in svoji naravi – zato se ne more izčrpati tako kot moški. Nikakor pa ni ženska vloga vezana zgolj na rojevanje, to je izjava zelo izmaličene ženske podobe. Ce govoriva o divji, naravni, avtentični ženski morava iti globlje. Trenutno se na novo rojeva veliko takšnih žensk, ki stopajo v stik s svojo močjo. Preko vzpostavljanja odnosa s svojo maternico (womb consciousness, womb work, womb wisdom), vračanju k naravi in njenim ciklom, vzpostavljanju pristnega stika s sabo. Tu ni prostora za noben feminizem, ravno tako ne za tekmovalnost, niti za izčrpavanje. Gre za redefinicijo vloge ženske, ki v resnici je boginja. Vse smo. Le da nas je sistem, patriarhalno obarvan, prepričal v nasprotno. Še večja težava je, da je naredil enako z moškimi. Tudi slednji so se povsem izgubili v istem patriarhalnem sistemu, zelo podobno kot ženske. Predstavljam si, da je namen tvojega pisanja vezan na spodbudo žensk in moških, da na novo definirajo svoje vloge in zaživijo zdravo in uravnovešeno skupaj. Ampak sama ne verjamem, da se to zgodi po neki šabloni, katerikoli že. Težava teh šablon je po mojem videnju v tem, da so vse sistemsko naravnane, in čisto vse, NAMENSKO postavljajo moškega nad žensko. Moški ni nad žensko, ravno tako ženska ni nad njim. Ženska potrebuje moškega, ravno tako moški potrebuje žensko. Ženska vodi in usmerja, saj črpa navdih iz svoje intuitivne narave, moški pa stvari udejanja in jih manifestira. Ne smemo pozabiti, da smo tu v 3d realnosti z namenom, da izkusimo vse, kar nam ta nudi. Delujeta skupaj, SO-DELUJETA, saj sta le tako uravnovešena; v sebi in navzven.

  2. Ali so ženske in moški enaki?
    Jaz pravim, da si nismo enaki. Z razlogom smo ustvarjeni kot moški in ženske. In z razlogom imamo vsak svojo vlogo v svetu. Ne moremo tekmovati med seboj in se enačiti, ker nismo sposobne sprejeti moške vloge v življenju in moški ni sposoben sprejeti ženske vloge. Ne gre se zato, da podrejena ženska izgubi veljavo in svojo vlogo v življenju z moškim. Nikakor! V prispevku beseda podrejena zame nima slabšalbega pomena, ker celoten prispevek razumem drugače- globje. Gre se zato, da lahko vse živi v harmoniji, če bi razumeli globji pomen neenakosti in se ne bi toliko upirali in prevzemali vloge, ki nam v tem življenju niso namenjene.
    Nenazadnje ne smemo pozabiti, da gre za telesno in tukaj/zdaj enakost oziroma ne enakost. Ker v duši smo si vsi enaki.

    Objem- Tinka

  3. Ooilaaa.
    Js se popolnoma strinjam z posnetkom…smo si enaki na dušni ravni…tu na zemlji-v fizičnem telesu pa ne. In sj je jasno vse…moški mora vodit, vzdrževat,skrbet, branit,…ženske ga mormo pa podpirat, da je energetsko dovolj močan itd…pač ne vem, men so to jasne stvari čist. Zakaj pa hočjo ženske na fizični ravni bit enakovredne moškim je pa sistem kriv…
    Balance mora bit povsod, tko kot je v posnetku rekla. Čim se začne podirat pride pa do tega k vidmo v teh new age forah, poženščene moške in možače ženske.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.