22 Jul

Vsak začetek ima svoj konec...

Šrila Prabhupada je svojo palico usmeril proti obzorju ter dejal:

»Vidite to mesto? Skupaj z drugimi bo v kratkem propadlo. Pa veste zakaj?«

Vsi so oklevali ter razmišljali.

Tamal Krišna pa je hitro dejal: »Ker tukajšnji ljudje ne vedo, kako gojiti hrano.«

Šrila Prabhupada je dejal: »Da.«

Gojenje hrane je poglavitni namen naših kmetijskih skupnosti in mi še vedno poizkušamo dojeti njihov pomen.

Gokularanjana das  (iz zbirke Spomini)

Civilizacija po vsem svetu bo v kratkem propadla. Propadla bo. Ne glede na uvedbo tega in onega »izma« bo civilizacija propadla. Ljudem se bo zaradi preobilice težav zmešalo. Človek s preveč težavami namreč naredi samomor. Taki časi prihajajo.

Jutranji sprehod, Delhi, 29. 11. 1975

Da, z napredkom Kali-juge bodo mesta bolj in bolj nevarna. Stanje v njih se bo poslabšalo. Sodobna civilizacija je zelo izprijena in zaradi več in več grešnih dejavnosti bo prebivalstvo po zakonih narave doletelo še več težav. Mi pa se moramo zgolj zateči k Hare Krišna maha-mantri ter moliti k svetemu imenu, naj nas zaščiti.

Pismo Kurusrethi, 23. 7. 1973

Kakorkoli, naučite se ceniti naravni način življenja, življenje na prostem. Pridelujte lastne žitarice ter mleko. Prihranite čas. Pojte Hare Krišna. Slavite Gospodova sveta imena. In na koncu življenja se za vedno vrnite v duhovni svet. Preprosto življenje, visoko mišljenje – popolno življenje.

Predavanje – Bhagavad-Gita 13.35, Ženeva, 6. 6. 1974

Kšetra pomeni polje dejavnosti. Prav kot polje za pridelovanje hrane. Dobite košček zemlje in na njem pridelujete lastne žitarice ali karkoli drugega. Vlada vam da košček zemlje, plačate nekaj davka, pa lahko gojite lastne žitarice. Isti primer: dobite polje, košček zemlje. Dvakrat, trikrat na leto lahko vzgojite zelo dobro hrano – stročnice, riž, gorčična semena … Vsakršna zemlja … V Indiji sem videl kmete, ki so pridelali tri, štiri vrste žitaric na leto. To je system … (Na stran): Ne to …

V Indiji naj bi bilo nekaj običajnega, da vsak neodvisno prideluje žitarice. Zdaj pa tega ni več. Včasih so vsi ti možje pridelovali žitarice, ki so jih potrebovali.

Tri mesece na leto so delali ter v njih pridelali celoletno zalogo užitnih žitaric. Življenje je bilo zelo preprosto. Konec koncev morate jesti. Vedska civilizacija torej pomeni, da imamo nekaj zemlje in krav. Tako rešimo ekonomsko vprašanje.

Ekonomsko vprašanje lahko v celoti rešimo. Če imate presežek, lahko trgujete, ga pošljete na mesto, kjer je pomanjkanje. Bi pa moral vsakdo pridelovati lastno hrano. To je vedska kultura. Dobite košček zemlje ter pridelujete živež za svojo družino.

Podan je naslednji primer: Idam sariram ksetram. To pomeni, da je posedovanje zemlje temelj civilizacije. Prav vsakdo mora imeti kos zemlje za pridelovanje svoje hrane. Potem ne bo ekonomskih težav.

Kakorkoli, celoten svet nazaduje in ljudje tako ne pridelujejo svoje hrane. To je težava, huda težava. Ksetra-ksetrajna. Podan je ta primer. Prav kot mora vsakdo posedovati košček zemlje … Zato … Ker je to zelo pogosto, je podan ta primer. Ksetra-ksetrajnah.

Predavanje – Bhagavad-gita 13.35; Ženeva, 6. 6. 1974

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.