26 Apr

2.del

STVARITEV – NADALJEVANJE

Potem je Gospod kot 1. Puruša pogledal notranjost posameznih vesolj in videl, kako je notri vse temno in prazno. Zaradi tega Gospod vstopi v vsak posamezni univerzum v obliki 2. Puruše (ali drugi Višnu), ki ravno tako leži na Vzročnem oceanu Svojega vesolja in nadaljuje stvarjenje. S seboj prinese vse materialne energije. Polovica vesolja je napolnjena z vodo oceana, v drugi polovici pa se ustvarjanje nadaljuje.

2. Puruša je izvor in neuničljivo seme vseh živih bitij in inkarnacij v vesolju.
Mahat-tatva je sestavljena iz triindvajsetih elementov: vseobsegajoča materialna energija, lažni jaz, zvok, dotik, oblika, okus, vonj, zemlja, voda, ogenj, zrak, nebo (eter ali prostor), oko, uho, nos, jezik, koža, roke, noge, organ za iztrebljanje blata, spolni organi, govor in um. Vsi se spojijo pod vplivom časa in sčasoma ponovno razpadejo.

Čas je Gospodova energija in deluje po Njegovi volji. Ta energija se imenuje kala. Predstavlja jo boginja Kali. Takrat se vse požene pod vplivom večnega časa, takrat nastanejo vse oblike živih bitij. 2. Puruša se naprej ekspandira v 3. Purušo, ki prežema celotno vesolje. Ta 3. Puruša kot Nadduša vseh živih bitij vstopi v srce vsakega živega bitja in ga spremlja in vodi skozi življenje. Gospod kot Nadduša z večnim časom vstopi celo v vsak atom in z duhovno energijo prežema celotno vesolje, vstopi torej v triindvajset elementov. Takrat se pravzaprav živa bitja zbudijo in začnejo delovati, elementi se oblikujejo in začnejo delovati.

Po tem delovanju je nastala gigantska vesoljna oblika ali Gospodovo telo virat-puruša. V tej gigantski obliki počiva vse: vsi planetarni sistemi in vse pokretno in nepokretno. Mi smo kopija te gigantske oblike. On je telo, um in čutila, dinamična sila vsega gibanja s pomočjo desetih vrst življenjske energije. On je eno srce, iz katerega izvira življenjska energija.

Iz popka 2. Puruše, v katerem je jezero ustvarjanja, je zrastel lotosov cvet, na vrhu katerega se je rodil Brahma, prvo ustvarjeno živo bitje vesolja. Gospod prenese vso Vedsko znanje v srce Brahme. Vsako vesolje ima svojega Brahmo – predsedujoče božanstvo, ki je zadolžen za nadaljevanje ustvarjanja. Brahma je potem, ko je 3. Puruša prežel celotno vesolje, ustvaril pogoje za nadaljevanje stvarjenja, začel ustvarjati. Tako je vsakemu živemu bitju dodelil odgovarjajoče telo ali jantro (stroj) odvisno od dejanj, ki jih je naredil v preteklosti. To dodelitev telesa mi imenujemo rojstvo. Živo bitje (duhovna duša, delček Gospoda, velikosti duhovnega atoma) je preneseno odvisno od svojih preteklih dejanj v preteklosti in želji, v spermo določenega očeta, ki oplodi maternico matere. Zahvaljujoč živemu bitju – duši, v maternici matere raste odgovarjajoče materialno telo, ki se pri človeški obliki rodi po devetih mesecih. Tako so živa bitja v tem materialnem svetu spoj duhovne in materialne energije. Brahma je po navodilih Gospoda ustvaril 8.400.000 vrst materialnih teles za živa bitja. Živo bitje mora delovati v skladu s telesom, katerega je dobilo. Na to jo prisili (vežejo ga preko čutil, uma in inteligence) lažni jaz s pomočjo treh gun materialne narave. Lažni jaz nastane s spojem materije in duha, t. i. materialnega telesa in duše. Predstavljajo jo tri gune: vrlina, strast in neznanje. Ta energija nas prisiljuje in nam omogoča, da se poistovetimo z dobljenim telesom, da bi z njim izpolnjevali svojo misijo v materialnem svetu.

SE NADALJUJE…


Odlomek iz knjige: »Ayurveda: Vedska medicina
Avtor: prof. Stjepan Žagar
Prevedel: Sadačara dasa
Lektorirala: Sundari devi dasi

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.