18 Jul

Mataji Devaki

Ženski instinkt je biti mati. Krišna ji je določil fizično in duhovno materinstvo ter ima v sebi duh žrtvovanja v ljubezni in nesebični skrbi. Matere lahko vidimo kot kiparke –
oblikujejo otrokov značaj, ki zahteva globoko premišljevanje in molitev.

Mati je sila ravnovesja in harmonije. Njeno razpoloženje je: »Jaz sem zadnja; vsi drugi so prvi!« Prava mati se ne razkazuje, ni spolnih vibracij; drugače ni mati.

Vzgoja otroka je del njene sadhane in zahteva zrelo ravnovesje med predano prakso in skrbjo za otroka, tako da ne eno ne drugo ni zapostavljeno. To je mogoče le, če se redno druži z resnimi bhaktami. Tudi matere potrebujejo nekaj časa, da se napolnijo, sicer se lahko razvije zamera do otroka, ker ji ne dovoli, da bi se včasih obrnila k svojim virom navdiha.

Mati ustvarja atmosfero duhovnega sveta okrog svojega otroka s svojo iskrenostjo, predanostjo, poštenostjo in molitvijo. Otrokovih prvih šest let je še posebej ključnih. V teh letih materina ljubezen in skrb zgradita temelje otrokovega značaja in vzpostavita osebno čustveno zdravje in moč, ki ostane do konca tega življenja. Ljubeča in skrbna mati ustvari samozavestno, čustveno močno odraslo osebo, ki je gotova vase.

Njene vloge so večplastne: je kuharica, slaščičarka, medicinska sestra, učiteljica, mentorica, producent dogodkov, umetnica, glasbenica, pevka, pripovedovalka zgodb, oblikovalka, maserka, prijateljica, zagovornica, raziskovalka itd. Če kdorkoli misli, da je biti mama dolgočasno, nima pojma, kaj pomeni biti dobra mama! Njena služba zahteva ustvarjalnost in domišljijo ter izjemno sposobnost večopravilnosti, izvršeno z brezpogojno ljubeznijo. In Krišna nam ženskam daje popolne sposobnosti, da lahko izvajamo to pomembno vlogo – zato so ženske pri opravljanju več nalog hkrati praviloma odlične!

Kuhanje matere je najpomembnejše za celotno družino. Njena ljubezen in predanost gresta v njeno kuhanje in vpliva na zavest celotne družine. Kadarkoli pridejo otroci domov, je prvo vprašanje: »Kaj je za večerjo? Ali imamo sladico?«

Najpomembnejša vloga matere je, da s svojim zgledom uči, kako se vesti kot ženska, popolna žena in mati. Pokaže, da je pripravljena žrtvovati svoj osebni interes in udobje – njena sreča počiva v sreči njenih družinskih članov. Z zgledom in glede na starost svojih otrok učit čistoče z vzpostavljanjem navad glede tega (na primer, ko zapusti prostor, je čistejši, kot ste ga našli). Uči tudi duševno čistočo: kako ravnati z zavistnimi, sovražnimi, sebičnimi in lažnimi mislimi. Z lastnim zgledom otroka vzgaja v poštenosti, tako da ne laže, ne krši zakona pred otroki itd. Kaže pogum – drzne si poskusiti težke stvari, ki so dobre, hkrati pa ima moč, da ne sledi množici. Uči reči ne (in to tudi misliti) in s tem vplivati na druge. Pokaže, kako ostati zvest svojim prepričanjem, tudi če so ta nepriljubljena ali neprijetna. Izkazuje tudi toleranco – raje se prilagoditi in uskladiti kot kregati. Vceplja nam, da stvari ne bodo vedno šle po naših željah; uči prenašati kritike ter zanemarjanje drugih, ne da bi nas to zmotilo ali izzvalo. Uči nesebičnost in občutljivost z izkazovanjem nesebičnega služenja. Poleg tega uči empatijo – razumeti, kako čutijo drugi. Pokaže, da je treba reči “Žal mi je”, in deli svoje občutke do otrokovih dejanj in tako uči ljubeznivost in prijaznost do drugih. Daje razumevanje, da moramo biti prijatelj, če želimo imeti prijatelja.

Mati tudi uči globlji pomen čistosti in podrejenosti tako, da ti pomembni vrlini pokaže. Izkazuje zdravo spoštovanje do moža, ne spušča se v prepire ali fizično nasilje, mu ne ugovarja, temveč je poslušna in prilagodljiva ter mu tako dovoli vodstvo.

Z nošenjem spodobnih oblačil že v mladosti uči deklico, da lepo pokrije svoje telo. Dovolimo si predstavljati, kakšen čudovit vtis naredi na deklico, če odraste, ne da bi sploh pokazala svoje noge v javnosti! Na ta način mati uči, kako pomembna je sramežljivost namesto razkazovanja, pritegovanja pozornosti nase in potiskanja v ospredje. Praktično pokaže, kako služiti kot privlačen vir energije in navdiha svojemu možu s predanim služenjem in krepostno vdanostjo.

In ne nazadnje poučuje tudi verze, zgodbe, pesmi, filozofijo, kviz itd.
Vsa slava našim materam!

Devaki devi dasi

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Blog e-novice

Po prijavi na tem obrazcu obvezno preverite vaš e-mail in potrdite prijavo.

Če v nabiralniku ne opazite našega sporočila, preverite SPAM mapo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This field is required.

This field is required.